Hoe kunnen de troeven van bedrijven uit de sociale en solidaire economie duidelijk weergegeven worden ; en hun sociale en economische prestaties, territoriale verankering of hun bijdrage aan de sociale en maatschappelijke veranderingen ?
In 2016 verenigden federaties, onderzoekscentra, instellingen voor solidaire financiering en bedrijven uit de sociale en solidaire economie zich voor 4 jaar met als ambitie deze te begeleiden bij het evalueren van hun maatschappelijke impact. Het project genaamd Vises gaat door in Frankrijk en België en heeft als doel een valorisatie-instrument voor de maatschappelijke impact van sociaal ondernemerschap te ontwerpen, te testen en te verspreiden.
We zijn nu 2 jaar verder. Ziehier een overzicht van het grensoverschrijdende samenwerkingsproject :
De procedure die in het Vises-project gebruikt wordt, bezit een bijzondere legitimiteit ten opzichte van andere onderzoeksprojecten over de impact. De procedure is gebaseerd op een combinatie van 3 aspecten : de uitwerking van een gemeenschappelijk referentiekader (woordenschat, schema) ; het experimenteren in bedrijven, waardoor er rekening gehouden wordt met de diversiteit die de sector van de SSE kenmerkt ; en de cocreatie (noch top-down, noch bottom-up).
Ziehier een overzicht van enkele lessen die we trokken na 2 jaar samenwerking :
c’est susciter l’engouement pour agir et entreprendre différemment et :
ConcertES est la concertation des organisations représentatives de l’économie sociale. ConcertES rassemble ainsi 17 fédérations d’économie sociale actives en Wallonie et à Bruxelles.